Kilpailutoiminta

Siluetin kisatulokset SAL:n Siluettijaoston sivuilla.
Siluettiampujien kisakalenteri SAL:n sivuilla

Siluetin kilpailutoiminta tapahtuu Suomen Ampumaurheiluliittoon kuuluvien seurojen alaisuudessa. Osallistuminen kilpailuihin vaatii SAL:n alaisen seuran jäsenyyden sekä kilpailulisenssin.

Osallistuessaan ensimmäiseen kilpailuunsa ampuja saa ns. luokituskortin, joka toimii samalla siluettijaoston jäsenkorttina. Kortti on välttämätön kilpailuissa, sillä siihen merkataan ampujan tulokset ja luokitukset kussakin lajissa.

Siluettiharrastajat kiertävät usein myös kisaamassa ulkomailla.

kisat

Luokitus

Ampujat luokitellaan ensimmäisen kilpailusuorituksensa perusteella joko Master (kiväärilajit), INT, A, B tai C luokkaan. Tulostason noustessa myös ampujan luokitus nousee.

Kilpailujen kulku

Siluettiammunnassa ammutaan neljälle eri matkalle. Ensimmäisenä ammutaan kanat, sitten possut, kalkkunat ja lopuksi pässit. Kilpailusuoritus alkaa viidellä kohdistuslaukauksella. Niiden jälkeen ammutaan jokaiselle matkalle 5 + 5 laukausta. Kuvat on ammuttava oikeassa järjestyksessä vasemmalta alkaen. Viiden laukauksen ampumiseen on aikaa 2 minuuttia. Peruskilpailu käsittää 40 kilpailulaukausta. Pisteen saa vain kaadetusta kuvasta. Peruskilpailun jälkeen ammutaan ns. shoot-off tasatuloksen ampuneiden ampujien kesken.

kisat

Kilpailulajit

Small Bore Pistol -lajit

SBP-lajeissa aseiden kaliberi on .22 eli 4,5 mm ja patruuna on reunasytytteinen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aseiden kaliberi on .22 LR.

Big Bore Pistol-lajit

BBP-lajeissa aseiden kaliberikirjo on laaja: 6 millimetristä aina 11 millimetriin. Patruuna on keskisytytteinen. Käytettävistä kalibereista tunnetuin lienee 7,62x39 eli tutummin rynkyn kaliberi.

Sekä SBP ja BBP jaetaan vielä käytettävien asemallien tai ampuma-asennon mukaan seuraavasti: vakiopistooli, vapaapistooli, revolveri, seisten sekä conventional.

Vakiopistooli tarkoittaa, että ammunnassa käytettävä ase on tehdasvalmisteinen, sen tuotantomäärä on vähintään xxx kpl ja sen piipun pituus on maksimissaan 10”. Myös revolveri, conventional ja seisten -lajeissa aseen tulee tehdasvalmisteinen. Vapaapistooli saa olla ”pajatekoinen” eikä sen minimituotantomäärää ole määritelty. Piipun maksimipituus on 15”.

Kiväärilajit

Kiväärilajeissa SBR-aseiden kaliberi on .22 ja BBR-lajissa on määritelty minimikaliberiksi 6mm (.243 cal). Kummassakin kiväärilajissa aseet luokitellaan kevyt- sekä metsästysaseisiin. Nimitys on hieman harhaanjohtava, oikeammin luokitus voisi olla vakio ja vapaa.

Field Pistol

FP jaetaan kahteen eri lajiin, jotka ovat Field Pistol ja Field Pistol Anysight. Field Pistolissa tähtäin ei saa olla optinen ja Field Pistol Anysight'ssa se taas voi olla myös optinen. Aseina käytetään BBP-lajeihin soveltuvia aseita.

Ampumamatkat

Ampumamatkat ovat SBP ja FP lajeissa 25 – 100 metriä, BBP lajeissa 50 – 200 metriä, SBR lajeissa 40 – 100 metriä ja BBR lajeissa 200 – 500 metriä.