Lajin aloittaminen

Mitä varusteita tarvitaan?

Ampujan liivi

Ampumaliivi antaa ampujalle jokaisessa suorituksessa samanlaisen tuntuman aseeseen. Hyvä liivi on materiaaliltaan hiostamaton eikä sade muuta sen joustavuutta oleellisesti. Eri ampumalajeissa käytetään hieman erilaista liiviä. Trapliivissä on olkapään kohdalla hyvä olla tukeva vahvike, joka vaimentaa aseen “potkua”. Skeetliivissä taas vahviketta ei yleensä ole, sillä se haittaisi aseen nostamista vauhdissa olkapäälle. Liivin on oltava istuva ja siinä on oltava riittävän isot taskut. Taskuihin on sovittava vähintään 30 patruunaa.

Ampujan lasit

Kestävät suojalasit suojaavat silmiä kiekosta irtoavilta pieniltä paloilta ja aseesta tulevilta ruutikaasuilta. Hyvälaatuiset “tavalliset” aurinkolasit ovat kelvolliset suojat silmille, mutta liian tummia aurinkolaseja tulisi välttää. Varsinaisissa ampujan laseissa on yleensä useita erivärisiä vaihtolinssejä samoissa kehyksissä. Linssin värisävy valitaan sään ja taustan mukaan. Haulikkoammuntaan perehtynyt optikko osaa opastaa lasien hankinnassa ja tarvittaessa valmistaa ampujan lasit vahvuuksilla.

Kuulosuojaimet

Ampujan on aina käytettävä riittäviä kuulosuojaimia. Parhaat suojaimet ovat passiiviset tai aktiiviset kuppisuojat.

Muu varustus

Haulikkoampujan muuhun pukeutumiseen ei ole kovin tiukkoja sääntöjä. Pääasia on, että pukeutuu mukavasti, mutta asiallisesti ja kulloinkin vallitsevan sään mukaisesti.

Lakki

Lippalakki on sopiva päähine. Etenkin sportingissa se suojaa kasvoja tehokkaasti taivaalta putoavilta kiekonsirpaleilta.

Kiekot

Kiekoille on asetettu tarkat normit. Tavallinen kiekko painaa 110 g, sen halkaisija on 110 mm ja korkeus 25 mm. Kiekko muistuttaa lähinnä ylösalaisin käännettyä kahvilautasta. Kiekko on materiaaliltaan 85 % kalkkihiekkaa ja se on yleensä maalattu kirkkaan oranssin väriseksi, jotta se näkyisi hyvin. Kiekon on kestettävä kuljetusten tärähtelyt ja heittimen aiheuttama rasitus, kun kiekko singotaan yli 100 km/h nopeudella ilmaan. Silti sen on rikkoonnuttava herkästi siihen osuttaessa.

Suomalainen kiekko täyttää nämä vaatimukset ja se on osoittautunut monissa arvokilpailuissa luotettavaksi tuotteeksi. Arvokisojen finaaleissa käytetään yleisön seurannan helpottamiseksi ns. pölykiekkoja joihin on ladattu värijauhetta, joka pöllähtää näyttävästi, kun kiekkoon osutaan. Radalla et tarvitse omia kiekkoja. Ne kuuluvat sarjan hintaan.